boedapest boeda gellert

Naar een badhuis in Boedapest: zo gaat dat (onze ervaring)

Tijdens onze stedentrip Boedapest van twee dagen was het erg warm. Het leek me dan ook heerlijk om beide dagen af te sluiten in een badhuis. Des te meer omdat een bezoek aan een badhuis eigenlijk niet mag ontbreken tijdens een citytrip Boedapest. Bovendien zou het goed uitkomen om te kunnen douchen in een badhuis, want de wasgelegenheid op onze camping in Boedapest nodigde daartoe nou niet bepaald uit. Zo kwam het dat we twee badhuizen bezochten tijdens onze stedentrip. Hoe dat precies in zijn werk gaat, vertel ik in deze blogpost.

Wat is het mooiste badhuis in Boedapest?

Met deze vraag begon het allemaal. We zaten nog op onze camping in Slovenië toen ik, terwijl de rest nog lekker in bed lag, in het ochtendzonnetje met een kopje koffie plannetjes zat te maken voor onze stedentrip Boedapest. Een badhuis bezoeken, dat zou toch wel heel leuk zijn. Maar welk badhuis moesten we kiezen? Welk badhuis in Boedapest was het mooist, het fijnst of het meest geschikt voor gezinnen met kinderen? Ik googelde heel wat af, maar ik kwam er niet uit. Ik bleef steken op de twee laatste kanshebbers: Gellért en Szechenyi. Uiteindelijk dacht ik: dan moeten we ze maar allebei bezoeken.

Ik heb al iets geschreven over onze ervaringen in deze badhuizen. Daar vind je ook de foto’s die we in deze twee badhuizen maakten. Als je me nu zou vragen welk badhuis in Boedapest je moet kiezen (als je er maar één bezoekt), dat zou ik zeggen: absoluut Szechenyi. Beide badhuizen zijn mooi, maar het Szechenyi-badhuis vonden wij veel fijner. Trouwens, als je Gellért toch wil zien, kun je daar ook een kaartje kopen om alleen foto’s te maken.

Powered by GetYourGuide

Moet ik van tevoren kaartjes kopen?

Van tevoren tickets boeken voor deze badhuizen in Boedapest kan, maar wij hadden het niet gedaan. We waren in het hoogseizoen in Boedapest en kwamen in beide gevallen rond half vier bij het badhuis aan. Het was geen probleem om een kaartje te kopen. Er stond niet eens een rij bij de kassa.

Betaal je per uur of per dag?

Tijdens ons bezoek aan het thermaalbad van Héviz (ook in Hongarije) kregen we bij de kassa een armbandje waarmee we een bepaald aantal uren toegang hadden tot het bad. Als we de tijd zouden overschrijden, zouden we moeten bijbetalen. Dat was bij de badhuizen in Boedapest die wij bezochten niet het geval. We kregen geen eindtijd en konden gewoon zo lang blijven als we wilden.

Badkleding of bloot?

Zowel in het Szechenyi-badhuis als het Gellért-badhuis werd gemengd gezwommen met badkleding aan.

Wat moet je meenemen?

Neem dus badkleding mee en een handdoek (een hamamdoek of microvezelhanddoek is lekker compact en dus makkelijk mee te nemen, ook als je voor het bezoek aan het badhuis eerst door de stad wilt lopen). Slippers om in het badhuis op te lopen heb je ook nodig. Shampoo voor na het zwemmen kan handig zijn, net als zonnebrandcrème als je buiten gaat zonnen of zwemmen.

Tip: bij de kleedruimtes staan kleine centrifuges waarmee je het meeste water uit je badkleding kunt slingeren voordat je die weer in je tas stopt.

Waar kleed ik me om?

Bij het kopen van een kaartje voor het badhuis kun je kiezen: een kaartje met alleen een kluisje, of een kaartje met pashokje. Wij kozen ervoor om iets meer te betalen voor een pashokje – al namen we er geen vijf, maar twee. De kleedruimte met alleen kluisjes hebben we niet gezien; wij werden naar het gedeelte met de pashokjes gebracht. Er waren geen aparte dames- en herenhokjes, dus we konden gewoon bij elkaar blijven.

Na het omkleden kun je al je spullen in het hokje laten hangen. Je doet het namelijk op slot met het armbandje met chip dat je bij de kassa hebt gekregen. Het hokje blijft tijdens je hele bezoek aan het badhuis van jou.

badhuis in boedapest

Moet ik een badmuts op?

Zowel het Szechenyi-badhuis als het Gellért-badhuis had één bad waarin een badmuts verplicht was. Verder was dat niet nodig.

Zijn de badhuizen in Boedapest geschikt voor kinderen?

Ik kan hier alleen maar op antwoorden dat onze kinderen (van 11, 13 en 16) het heerlijk vonden. Het is wel zo dat in de kleinere baden de meeste mensen rustig willen zitten of aan de kant hangen. Als je kinderen hebt die het liefst aan de lopende band bommetjes maken en iedereen om zich heen nat spetteren, is het dus misschien niet zo’n succes. Maar Gellért heeft wel een golfslagbad en Szechenyi z’n stroomversnelling in een van de buitenbaden, dus er zijn best plekken waar het er wat speelser aan toe gaat. Als je kinderen het leuk vinden om verschillende warme baden, stoombaden en sauna’s te proberen en daarnaast rustig wat te zwemmen, kun je dit prima met ze doen. Wij hadden het in ieder geval niet willen missen!

Ook leuk in Boedapest: een fietstour met Nederlandse gids.

In Boedapest kun je de oranje deelfietsen van Donkey Republic tegenkomen. Die zijn enorm handig en je kunt er makkelijk van gebruikmaken door de app te downloaden – hoe het precies werkt, lees je hier. Met de kortingscode stralendschrijven15 krijg je 15% korting op de huurprijs van de fietsen.

Deze video geeft een indruk van onze zomervakantie in Hongarije.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. Na mijn studie Slavische talen (ik koos naast Russisch ook Tsjechisch en Bulgaars) werd ik vertaler en tekstschrijver. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Hongarije deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Hongarije met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Polen, Kroatië, Slovenië, Tsjechië, Servië en Letland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.