balatonmeer schoorsteen

Bezienswaardigheden aan het Balatonmeer in Hongarije

Toen we tijdens onze zomervakantie in Hongarije een stukje gingen rijden vanaf onze camping bij het Balatonmeer, werd al snel duidelijk dat je je hier geen moment hoeft te vervelen. Op sommige plekken is de kust van dit enorme meer een aaneenschakeling van stranden en restaurants. Verder zijn er volop attracties zoals een dierentuin, het Afrikamuseum of een westernpark. Je kunt een rondvlucht maken in een luchtballon of vliegtuigje, een stukje rijden in een tank… Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt het hier doen.

Over het Balatonmeer

Het Balatonmeer ligt op ongeveer een uur rijden van Boedapest. Het is het grootste natuurlijke zoetwatermeer van Midden-Europa: 79 kilometer lang en 15 kilometer breed. Het water in het meer wordt continu aangevuld door zo’n dertig bronnen en beekjes. Het landschap rondom het Balatonmeer varieert van bergen tot vlaktes – inclusief wijngaarden waar die lekkere Hongaarse wijn vandaan komt.

Bezienswaardigheden aan het Balatonmeer

Zoals gezegd is er van alles te beleven rondom het Balatonmeer. Wij kozen ervoor om gewoon wat rond te rijden met de auto. We kozen de volgende leuke plaatsjes aan het Balatonmeer uit om even te stoppen. (Je hebt trouwens niet per se een auto nodig om van de ene naar de andere bezienswaardigheid te komen: er zijn fietspaden romdom het meer die door veel mensen gebruikt worden en er zijn behoorlijk wat treinstations.)  

Szigliget

Onze eerste korte stop was Szigliget, een dorpje op een landtong dat vooral bekend is dankzij de kasteelruïne op de heuvel. Wij vonden het te warm om de klim te maken, maar we stopten wel even bij dit oude kerkje. 

Szegliget aan het Balatonmeer

Tihany

Onze tweede stop was Tihany, een plaatsje op een schiereiland in het Balatonmeer. We parkeerden hier voor 300 forint (90 eurocent) per uur en liepen naar de abdijkerk.

tihany aan het balatonmeer

Even verderop heb je een mooi uitzicht op het Balatonmeer.

tihany aan het balatonmeer

Om onze eerste vakantie in Hongarije te vieren, kochten we ook wat schoorsteencake, die we wel al kenden uit Tsjechië (trdelník), maar die oorspronkelijk uit Hongarije schijnt te komen. Zo worden ze gebakken…

schoorsteencake in hongarije

…en zo zijn ze klaar om op te eten.

schoorsteencake in hongarije

Daarna liepen we wat rond langs de winkeltjes die aardewerk, Hongaarse paprika’s en andere souvenirs verkopen.

Tihany aan het Balatonmeer
paprika in hongarije

Verder staat Tihany bekend om de vele vogels die je kunt spotten rondom de twee binnenmeren. Ook kun je vanaf hier op de boot naar de overkant van het Balatonmeer stappen. 

Balatonfüred

Vlak bij Tihany ligt Baltonfüred. Dit was het eerste kuuroord aan het Balatonmeer en ik had gelezen dat je hier bij Gyogy tér ook heilzaam bronwater kunt proeven. Alle kraantjes die ik vond, waren echter buiten werking. Maar niet getreurd: het park aan het water (naast de jachthaven) was mooi om even doorheen te wandelen.

We parkeerden in een parkeergarage (voor de koelte) en betaalden daarvoor weer 300 forint per uur.  

balaronfured aan het balatonmeer
balaronfured aan het balatonmeer

Vanaf Balatonfüred reden we door het binnenland terug richting onze camping. Het landschap met wijngaarden en zonnenbloemvelden was een leuke afwisseling met de weg langs de kust.

zoneblemen in hongarije

Keszthely 

We sloten de dag af in Keszthely, waar we eerst even stopten bij het Festetics-paleis.

Keszthely aan het Balatonmeer

Daarna parkeerden bij het gemeentestrand, waar we erachter kwamen dat parkeren en toegang tot dat strand na 18.00 uur gratis is.

Het water was heel ondiep en daardoor ook helemaal niet koud. Er hing een gezellig sfeertje: er werd geflaneerd op de 19e-eeuwse pier en gedanst op het strand.

Keszthely aan het Balatonmeer

We besloten hier ook een hapje te blijven eten: langos natuurlijk.

langos eten in hongarije

Daarna liepen we langs de terrasjes terug naar onze auto. Het was een mooie dag geweest aan het Balatonmeer!

De volgende dag brachten we trouwens grotendeels door in het thermaalbad van Heviz – daarover lees je meer in deze blogpost over Heviz

Deze video geeft een indruk van onze zomervakantie in Hongarije.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. Na mijn studie Slavische talen (ik koos naast Russisch ook Tsjechisch en Bulgaars) werd ik vertaler en tekstschrijver. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Hongarije deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Hongarije met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Polen, Kroatië, Slovenië, Tsjechië, Servië en Letland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.