hongarije debrecen kerk

Debrecen in Hongarije: bescheiden alternatief voor een stedentrip Boedapest

Boedapest is de bekendste stad in Hongarije, maar mijn eerste reis naar Hongarije bracht me naar Debrecen. Dat is de één na grootste stad van het land in het oostelijke deel van Hongarije, bij de poesta. Natuurlijk kun je een stadje als Debrecen niet vergelijken met een stad als Boedapest, maar een bezoek aan Debrecen is wel een mooie gelegenheid om behalve het bekende Balatonmeer en Boedapest ook eens wat andere bestemmingen in Hongarije te leren kennen.

Debrecen in het kort

Helaas had ik niet veel tijd om Debrecen echt goed te leren kennen. Maar in de korte tijd dat ik er rondliep, kreeg ik echt zin om er in de toekomst eens wat langer te blijven plakken. De stad, die ontstond aan een handelsroute en waar al sinds de Romeinse tijd mensen wonen, staat namelijk vol met statige gebouwen. In de loop der eeuwen ontwikkelde Debrecen zich tot een belangrijk religieus centrum (vandaar de bijnaam Het Calvinistische Rome) en een educatief centrum. Nog steeds is het een universiteitsstad met bijvoorbeeld ’s wereld eerste ayurvedafaculteit. Tolheffing op de handelsroute en een toestroom van kennis en geestelijken maakten de stad welvarend en hebben ervoor gezorgd dat je er anno 2016 je ogen kunt uitkijken.

de stad Debrecen in Hongarije

Van de wellness naar de stad

Eerder schreef ik al over het zwemparadijs en wellnesscentrum van Debrecen. Dat ligt aan de noordkant van de stad, samen met het grote Nagyerdei-park. Debrecen is niet zo groot en met de tram rij je zo van het Aquaticum naar het stadscentrum en andersom.

Powered by GetYourGuide
de stad Debrecen in Hongarije

Je rijdt dan onder andere langs de watertoren van Debrecen, waarin een klimwand en uitkijkplatform zijn aangelegd. En langs dit universiteitsgebouw, dat wel een paleis lijkt.

de stad Debrecen in Hongarije

Het centrale plein van Debrecen

Ik bracht mijn korte middagje in Debrecen vooral door op en rond het centrale plein van de stad: Kossuth tér. Hier vind je terrasjes en er vinden regelmatig festivals en concerten plaats.

de stad Debrecen in Hongarije

Aan ditzelfde plein staat ook de Grote Gereformeerde Kerk – Református Nagytemplom. Vanuit de kerktoren heb je een mooi uitzicht over de stad.

de stad Debrecen in Hongarije

Sezession-architectuur

Wat opvalt, is de sierlijke vormgeving van veel gebouwen. Veel gebouwen hier zijn gebouwd in de stijl van de Sezession, oftewel de Oostenrijkse variant van Jugendstil of Art Nouveau. Ze zitten vol met mooie details.

de stad Debrecen in Hongarije

Michiel de Ruyter

Vlak bij de Grote Gereformeerde Kerk bracht mijn gids me naar een opvallend monument. Want een monument voor een Nederlandse zeeheld in een Hongaarse stad, dat verwacht je toch niet? Toch staat in Debrecen een monument voor admiraal Michiel de Ruyter, omdat hij  in 1676 zesentwintig tot dwangarbeid veroordeelde Hongaarse predikanten bevrijdde.

de stad Debrecen in Hongarije

Musea in Debrecen

Blijf je langer in Debrecen, dan kun je ook nog een bezoek brengen aan Déri Muzeum, waar de collectie van de Hongaarse industrieel Frigyes Déri te zien is. Die bestaat uit voorwerpen uit het oude Egypte en Griekenland, maar bevat ook objecten die vertellen over de geschiedenis van Debrecen en de Hongaarse kunst en cultuur. Of bewonder de moderne kunst van MODEM.

de stad Debrecen in Hongarije

Voor kinderen heeft Debrecen onder andere een science centre  en een gecombineerd dierenpark en pretpark.

Uitstapjes vanuit Debrecen

Vanuit Debrecen kun je uitstapjes maken naar de poesta, maar bijvoorbeeld ook naar de Hongaarse wijnregio Tokaj en de grotten van Aggtelek. Meer dan genoeg gelegenheid dus om je stedentrip Debrecen uit te breiden tot een mooie kennismaking met dit deel van Hongarije.

Je ziet Debrecen en omgeving ook terug in deze korte video van mijn bezoek aan Hongarije.

Ik werd uitgenodigd om Hongarije te bezoeken voor mijn blog.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. Na mijn studie Slavische talen (ik koos naast Russisch ook Tsjechisch en Bulgaars) werd ik vertaler en tekstschrijver. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Hongarije deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Hongarije met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Polen, Kroatië, Slovenië, Tsjechië, Servië en Letland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.