flixbus naar hongarije

Eerste ervaring met FlixBus: het werkt echt!

Ik had wel eens van FlixBus gehoord, maar er eigenlijk niet veel aandacht aan geschonken. Ik weet niet precies waarom, maar ik had niet zo’n goed gevoel bij (lange) reizen met de bus. De bus neem ik wel voor een kort ritje in de stad, dacht ik. Voor langere afstanden viel mijn keuze als vanzelfsprekend op de trein. Toch kwam het er laatst van: mijn eerste ervaring met FlixBus.

Van Enschede naar Eindhoven

Ik moest namelijk naar Eindhoven Airport om van daar naar Hongarije te vliegen. De eerste keer dat ik naar Eindhoven Airport moest, was er een seinstoring op het spoor en was ik ontzettend lang onderweg. De tweede keer, toen ik naar Kopenhagen vloog, ging de reis voorspoedig. Maar het bleef een wat onhandige verbinding van Enschede naar Eindhoven. Met twee overstappen deed ik er drie uur over van station naar station. Het kon ook in 2 uur en 40 minuten, maar dan moest ik drie keer overstappen. Ik probeer als ik met de trein reis juist altijd zo min mogelijk overstappen te maken: dan kan ik onderweg lekker doorwerken en hoef ik me niet druk te maken of ik mijn aansluiting wel zal halen. De kosten voor de treinreis bedroegen zo’n 25 euro.

Boeken bij Flixbus

Ik weet niet meer precies hoe ik op het idee kwam om te kijken of ik ook met FlixBus kon. Hoe dan ook, ik kwam op de website terecht en zocht naar een verbinding tussen Enschede en Eindhoven. Die bleek er te zijn: rechtstreeks zelfs! De tijd kwam ook prima uit: ik moest om 14.00 uur op Eindhoven Airport zijn en met FlixBus van 10.30 in Enschede zou ik om 12.40 op station Eindhoven zijn. Sneller dus dan met de trein. En dan de prijs… 5 euro stond er! Het was bijna een reden voor me om het maar niet te doen. Vijf euro?! Dat kon toch nooit waar zijn?

Ik besloot wat rond te vragen in mijn omgeving en op Twitter en kreeg alleen maar positieve reacties. FlixBus deed volgens iedereen die reageerde wat het beloofde. En dus besloot ik het erop te wagen. Via de website boekte ik voor 5 euro een kaartje van Enschede naar Eindhoven. Ik kreeg de mogelijkheid om 14 cent extra te betalen om mijn reis klimaatneutraal te maken – nou, dat wilde ik wel. Extra fijn omdat het een zakelijke reis was: ik kon ook aangeven dat ik een factuur wilde. Alles was in een handomdraai geregeld en ik kreeg de bevestiging in mijn mailbox, inclusief bagagelabels om af te drukken en aan mijn bagage te bevestigen. Voor die bagage was trouwens duidelijk omschreven hoeveel je mocht meenemen in aantallen, afmetingen en gewicht.

Reizen met de Flixbus

Er bleek ook een FlixBus-app te zijn en die zette ik dus ook maar op mijn telefoon. Nu kon ik op mijn telefoon niet alleen alle andere verbindingen van FlixBus bekijken, maar ook mijn eigen geboekte ticket. Daar stond ook een QR-code bij voor een snelle incheck bij de bus.

Mijn reis met FlixBus

Ik moest een kwartier van tevoren aanwezig zijn, maar ik was ruim een half uur van tevoren – en de bus ook. Nu wist ik helemaal zeker dat het allemaal klopte, ook al vond ik het nog steeds bizar voor 5 euro. Koffer onderin en instappen maar. We waren met zijn drieën… Plek zat dus. Ik zette mijn koptelefoon op, pakte mijn laptop en had mijn eigen, rustige werkplek. Vijf minuten eerder dan de geplande vertrektijd reden we al weg en na een korte stop in Hengelo draaiden we de snelweg op. Maar eerlijk gezegd zat ik zo relaxt te werken dat ik me nauwelijks realiseerde dat ik in een bus zat. En ja hoor, om 12.40 kwamen we inderdaad keurig aan op station Eindhoven, waar ik de bus naar het vliegveld pakte. Superrelaxt kon ik aan mijn reis naar Hongarije beginnen.

Met FlixBus naar het buitenland

Je kunt met FlixBus ook naar verdere bestemmingen. Welke, dat hangt af van je vertrekpunt. Overstappen kan ook, maar kan je reis er wel aanzienlijk langer op maken. Want de bussen rijden maar een of enkele keren per dag. Zo was het voor mij op de terugweg niet praktisch om een FlixBus te nemen: ik landde om 15.00 uur in Eindhoven, dus de bus van 15.15 naar Enschede ging niet lukken. De volgende bus ging pas weer om 19.15 uur.

FlixBus maakt het trouwens wel heel verleidelijk om wat vaker een tripje naar het buitenland te maken. Zo kan ik vanuit Enschede voor 48 euro naar Praag, voor 53 euro naar Malmö en voor 47 euro naar Kraków. Je bent dan natuurlijk wel een flink tijdje onderweg (met overstap).

En je moet dus een beetje geluk hebben met de verbindingen die worden aangeboden. Maar als het lukt om een goede verbinding te vinden, is FlixBus zeker een aanrader. Die app laat ik mooi op mijn telefoon staan, naast de NS Reisplanner.

Heb jij wel eens met FlixBus gereisd?

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. Na mijn studie Slavische talen (ik koos naast Russisch ook Tsjechisch en Bulgaars) werd ik vertaler en tekstschrijver. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Hongarije deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Hongarije met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Polen, Kroatië, Slovenië, Tsjechië, Servië en Letland.

13 reacties

  1. Ik ben een paar keer naar België gegaan met Flixbus en vergelijkbare maatschappijen. Ik vind het best prettig reizen, fijne stoelen, vaak zelfs stopcontacten. Wifi in de bus werkt niet altijd. Maar voor die prijs, ideaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.