Tijdens mijn reis naar de poesta maakte ik natuurlijk ook kennis met enkele traditionele Hongaarse gerechten. Ik neem je graag mee op een reisje door de Hongaarse keuken – ga je mee?
- Hier vind je mijn top 10 met mooiste plekken in Hongarije
- Hier vind je tips over wat je kunt doen in Hongarije
- Kijk hier voor adresjes om te overnachten in Hongarije
- Lees hier tips over de mogelijke routes naar Hongarije
- Hier verzamel ik mooie reizen naar Hongarije van verschillende reisorganisaties en hier actuele kortingen en gratis extra’s
- Al onze tips voor Hongarije in één keer downloaden? Dat kan hier.
Hongaarse vleesgerechten
Op de Hongaarse poesta leefden (en leven) niet alleen csikós (ruiters), maar ook gulyás (koeienherders), juhász (schapenherders) en kondás (varkenshoeders). Samen zorgden ze voor het vele vlees op het traditionele Hongaarse menu. En omdat het nomaden waren en ze dus geen uitgebreide keuken ter beschikking hadden, worden veel traditionele gerechten bereid boven een open vuur in een ketel die aan een driepoot hangt (bogrács).

Deze meneer maakt slambuc: een stoofpot van aardappelblokjes, lebbencs (eierpasta) en spek van mangalicavarkens. Een beetje ui, knoflook en paprika maken het af. Dit was echt een makkelijk en voedzaam gerecht voor de Hongaarse csikós. En het smaakt nog goed ook!
Denk jij erover om op vakantie te gaan naar Hongarije? Al onze tips en ervaringen vind je in dit magazine Voor het eerst naar Hongarije met informatie over een route langs Balatonmeer, Boedapest en poesta, kamperen en vakantiewoningen en lekker eten en drinken.
Ik at deze slambuc bij de Hortobágyi csárda. Een csárda is een soort herberg en was oorspronkelijk een rustplek voor paard en ruiter. Ze stonden ongeveer om de 20 kilometer – de afstand die paarden op de droge, hete poesta konden afleggen voordat ze weer moesten drinken en rusten.Nu kun je er tijdens je vakantie in Hongarije nog steeds uitrusten, eten en drinken. Behalve slambuc proefde ik ook deze soep van de Hongaarse witte runderen met hun lange horens.

Hongaarse goulash
De poesta is ook de regio waar het beroemdste Hongaarse gerecht werd uitgevonden: gulyásleves. Goulash, zoals wij het noemen, is in Hongarije een soep die ontstond toen enkele herders al hun voedsel samen in één pot boven het vuur gooiden: rundvlees, aardappel, soms ook pasta en de beroemde Hongaarse paprika natuurlijk. Deze goulash at ik in een rustiek restaurantje in Hajdúszoboszló.

Vegetarisch eten in Hongarije
Eet je liever vegetarisch? Probeer dan eens deze Gomolya-kaas, de Hongaarse variant van Mozarella.

Of neem een vegetarische lángos – een soort pizza van gefrituurd deeg met knoflookolie, crème fraiche en geraspte kaas.

Gebak en desserts
Ook met zoetigheden kunnen Hongaren wel overweg: als toetje kreeg ik op de poesta deze cake met aardbeien.

Maar er zijn nog veel meer Hongaarse desserts om van te smullen, zoals verschillende soorten gebak met maanzaadvulling.

Schoorsteencake (chimney cake/kurtoskalacs)
Heel bekend is de schoorsteencake uit Hongarije, die je trouwens ook veel tegenkomt in Slowakije en Tsjechië (als trdelník of trdlo). Sterker nog: ik zag dat je ze tegenwoordig ook in Utrecht kunt kopen!

Pálinka en andere Hongaarse drankjes
Als ik iets heb geleerd over alcoholische dranken in Hongarije, is het dat het altijd tijd is voor de vruchtenbrandewijn pálinka. Niet voor niets zeggen de Hongaren Pálinkás jó reggelt! (Goedemorgen met palinka!)
En wat zeg je dan verder nog als je ’s morgens je eerste pálinka achterover slaat? Egészségedre! (Proost!)

Als je wilt voorkomen dat je om 11 uur ’s morgens al niet meer op je benen kunt staan (pálinka heeft een alcoholpercentage van rond de 40%), kun je er maar beter iets bij eten. Deze kaasbroodjes bijvoorbeeld: pogácsa.

Andere typisch Hongaarse drankjes zijn de kruidenlikeur Unicum, die ik proefde bij Tuba Tanya, goudgele dessertwijn uit Tokaj en ‘stierenbloed’.
Om alvast in de stemming te komen, kun je deze video van mijn reis naar Hongarije bekijken.




Ik werd uitgenodigd om Hongarije te bezoeken voor mijn blog.
Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.