Hajduszoboszlo tuba tanya huisje

Huisje huren in Hongarije: mijn tips

Als je net als ik wel eens wilt zwemmen en kuren in Hajdúszoboszló en Debrecen, of als je een bezoek wilt brengen aan de poesta, zijn er volop hotels waarin je kunt verblijven. Voor gezinnen met kinderen die op vakantie zijn in Hongarije, zijn in Hajdúszoboszló en Debrecen speciale familiekamers beschikbaar. Het hotel bij het Aquaticum in Debrecen heeft bijvoorbeeld kamers met een tussenmuur tussen het bed voor de ouders en de bedden voor de kinderen, en op de gang een kitchenette waarvan je mag gebruikmaken.

Maar wat als je toch liever in een huisje met je eigen keuken slaapt? Ook dan heb ik nog wel wat tips voor je.

Ecodorp Silver Major

In de ‘hotelstraat’ van Hajdúszoboszló staat een hotel Silver, maar even buiten Hajdúszoboszló staat haar landelijke zusje: Silver Major. Ik heb er een kijkje genomen en het lijkt me echt een heerlijke plek om te verblijven met je gezin. In de witte ‘boerderijtjes’ zijn appartementen ondergebracht en daaromheen is volop plek om te spelen op de grasvelden en in de speeltuintjes. Ook zijn er picknick- en bbq-plaatsen waar je je eigen maaltijden kunt bereiden en opeten.

Guesthouse Silver Major in Hongarije

Hajdúszoboszló is dichtbij dus je kunt daar makkelijk naar het grote Aquapark gaan. Maar Silver Major heeft ook een eigen thermaal- en gewoon zwembad voor een rustig dagje. Het thermaalwater dat hier uit de grond komt, wordt trouwens ook gebruikt voor de verwarming. En omdat de zon in de zomer heel vaak schijnt (het kan hier dan wel 40 graden worden) wordt er ook gebruikgemaakt van zonnepanelen.

Guesthouse Silver Major in Hongarije

Groente, fruit en kruiden worden ter plekke zelf gekweekt en het is leuk om rond te lopen tussen alles wat hier groeit en bloeit. De oogst wordt gebruikt voor de gasten hier en in het hotel in Hajdúszoboszló: groenten gaan bijvoorbeeld in het zuur, druiven kunnen zo worden gegeten of er wordt wijn van gemaakt en Silver Major staat bekend om de heerlijke zelfgestookte pálinka.

Daarnaast leven er dieren in dit ecodorp en kun je er bijvoorbeeld paardrijden. Ook is er een meertje om te vissen en meteen aan de waterkant je eigen vangst te grillen. Of je pakt deze vintage waterfiets…

Guesthouse Silver Major in Hongarije

Al met al vond ik het een heerlijke plek. Ik zag mezelf hier al helemaal zitten met mijn gezin en dan dit als uitvalsbasis gebruiken voor de poesta, zwemmen in Hajdúszoboszló en een dagje Debrecen. In de meivakantie is het hier trouwens nog niet zo heet, maar meestal juist aangenaam warm. Bovendien is het dan rustig omdat de Hongaren geen meivakantie hebben. Het is maar een tip…

Tuba Tanya

Tuba Tanya bestaat uit een authentiek boerderijtje van meer dan 100 jaar oud, waar in de loop der jaren in stijl nieuwe gebouwen zijn bijgebouwd. Op het terrein staat ook een aardewerken buitenoven waar de lekkerste traditioneel Hongaarse gerechten uit komen.

Tuba Tanya in Hongarijje

Er worden nu feestavonden georganiseerd met Hongaarse folklore en een flinke scheut hilariteit. Maar je kunt er ook slapen in een van de huisjes met eigen badkamer, keukentje, zonnebedden en gebruik van fietsen.

Tuba Tanya in Hongarijje

Extra leuk is dat er veel dieren wonen op het terrein van Tuba Tanya, zoals wollige poestavarkens en deze poestaschapen met gedraaide horens.

Tuba Tanya in Hongarijje

Tuba Tanya ligt aan de rand van nationaal park Hortobágy, op maar 5 kilometer van Hajdúszoboszló. Je kunt dus zelfs met de fiets naar het kuuroord als je wilt. Of je maakt een fietstocht in de omgeving. Er is een route uitgezet langs verschillende interessante punten, zoals een kratermeer dat ooit is ontstaan door een gasexplosie. Geluk bij een ongeluk: het is nu een mooie plek om te picknicken.

Landal in Hongarije: Residence Duna

Landal Residence Duna in Hongarije
Foto met dank aan Landal GreenParks

Er is zelfs een Landal-park in Hongarije: Landal Residence Duna. Dat ligt niet op de poesta, maar meer aan de kant van Boedapest en het Balatonmeer.

Zelf ben ik hier (nog) niet geweest, maar het lijkt me wel een goede uitvalsbasis voor een vakantie in Hongarije. Je zit er:

  • Ca. 80 km van Boedapest
  • Ca. 130 km van het Balatonmeer
  • Ca. 150 km van Bratislava in Slowakije
  • Ca. 190 km van Wenen in Oostenrijk
Landal Residence Duna in Hongarije
Foto met dank aan Landal GreenParks

Onderweg naar Landal Residence Duna zou je kunnen stoppen voor een dagje Praag of Brno in Tsjechië.

Misschien een idee voor een eerste bezoek aan Hongarije?

Ik werd uitgenodigd om Hongarije te bezoeken voor mijn blog.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.