poesta hongarije

Natuur in Hongarije: een dag op de poesta

De meeste Nederlanders die op vakantie naar Hongarije gaan, doen een stedentrip Boedapest of gaan kamperen aan het Balatonmeer. Maar eigenlijk is een bezoek aan Hongarije niet compleet als je niet op de poesta bent geweest!

De grote laagvlakte

De poesta, oftewel de grote laagvlakte in het oosten van Hongarije, is het droogste en zonnigste deel van het land. En vlak is-ie: ik wist niet dat het buiten Nederland zo vlak kon zijn! Wat wel anders is dan in Nederland, is de leegte – en dat is dan ook precies wat het woord puszta betekent.

De poesta is nooit dichtbevolkt geweest en de paar dorpjes die er waren, zijn platgebrand tijdens de Turkse overheersing. Maar de Hongaarse poesta wordt wel al duizenden jaren bewoond door herders met hun kuddes en ruiters met hun paarden. Je zou de poesta daarom kunnen zien als het Wilde Westen van Hongarije.

De Hongaarse cowboys heetten csikós en ze hadden hun eigen cultuur die nog volop leeft. Zo zijn er veel liedjes over het leven op de poesta. Ook is de beroemde Hongaarse goulashsoep is hier ontstaan toen herders de ingrediënten die ze voorhanden hadden – met paprikapoeder natuurlijk – in een ketel boven het vuur tot soep kookten. Tijdens verschillende jaarlijkse festivals kun je de traditionele klederdracht en volksdansen van de poesta bewonderen.

Nationaal park Hortobágy

Een goede plek om je bezoek aan de poesta te beginnen, is het bezoekerscentrum van nationaal park Hortobágy (Hortobágyi Nemzeti Park). Hortobágy ligt ongeveer 180 km ten oosten van Boedapest. Het is het eerste en grootse nationale park van Hongarije en staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Nationaal park Hortobágy is de grootste aaneengesloten natuurlijke grasvlakte (steppe) van Europa. Het omvat ruim 800 km² aan waterrijke natuurgebieden en uitgestrekte vlaktes. Daarnaast vind je er karakteristieke huizen met rieten daken en volop tradities en folklore.

Het informatiecentrum van nationaal park Hortobágy is een mooi beginpunt als je hier wilt gaan wandelen. Er worden ook excursies aangeboden. Het informatiecentrum staat bij de ‘brug met de negen bogen’ (Kilenclyukú híd), die in 1827 werd gebouwd om de houten brug op de hoofdweg van Boedapest naar Debrecen te vervangen.

Poesta in Hongarije

Langs die weg stonden czárda’s: herbergen waar ruiters en paarden even konden bijkomen tijdens hun tocht. Bij het informatiecentrum van nationaal park Hortobágy staat de Hortobágy Csárda uit 1699, waar je nog steeds een typische poesta-maaltijd kunt bestellen.

Verder staat op deze plek een herdersmuseum (Pásztor múzeum), want behalve ruiters waren ook herders kenmerkend voor de poesta. Nog steeds trouwens – kijk maar eens wie ik onderweg naar Hortobágy tegenkwam:

Poesta in Hongarije

Safari over de poesta

Bij het informatiecentrum van nationaal park Hortobágy kun je op de safaribus stappen voor een rit over de poesta.

Poesta in Hongarije

Het landschap waar de safaribus doorheen rijdt, is vooral vlak en leeg. Hier en daar staan grote, witte boerderijen met waterputten voor het vee erbij.

Poesta in Hongarije

Dieren van de poesta

Daarnaast kom je op de poesta allerlei dieren tegen, zoals de Hongaarse grijze runderen met hun enorme horens.

Poesta in Hongarije

Vergeet niet om ook goed naar de schoorstenen te kijken: grote kans dat je een ooievaarsnest ziet.

Poesta in Hongarije

Voor een nog beter beeld van de dieren die bij de poesta horen, stopt de safaribus bij een dierenpark waar dieren leven die vroeger van nature op de poesta voorkwamen, maar nu niet meer, zoals pelikanen en wolven.

Poesta in Hongarije

Vogels, vissen en waterbuffels

Het deel van de poesta waar de safaribus komt, bestaat vooral uit een droge vlakte. Maar de poesta is niet alleen droog! Voor het andere gezicht van de poesta kun je met een smalspoortreintje door een gebied rijden waar vroeger moerassen waren, en waar nu visvijvers zijn aangelegd.

Poesta in Hongarije

Hier groeien moerasplanten en zijn afhankelijk van de tijd van het jaar waterbuffels en heel veel vogels te zien. Elk jaar komen hier miljoenen trekvogels langs: zo’n 340 verschillende soorten, waaronder kraanvogels die in oktober met tienduizenden tegelijk over de poesta trekken. Ongeveer 150 vogelsoorten komen hier jaarlijks om te broeden.

Poesta in Hongarije

Het treintje is niet de enige manier om dit natuurgebied te verkennen: je kunt hier ook naar hartenlust kajakken, wandelen of fietsen over de weggetjes en paden tussen het water.

Poesta in Hongarije


Bij het eindstationnetje van de spoorlijn kun je een van de uitkijktorens beklimmen. Opnieuw is goed te zien hoe vlak het landschap hier is – zo ver als je kunt kijken.

Poesta in Hongarije
Poesta in Hongarije

Maar deze keer word je niet omgeven door een grote grasvlakte, maar door een groot wateroppervlak. Het is een heerlijk rustige plek.

Fietsen naar een kratermeer

Fietsen in Oost-Hongarije kan trouwens niet alleen in nationaal park Hortobágy. Zo kun je vanuit Hajdúszoboszló een fietstocht maken naar een kratermeer en andere bezienswaardigheden.

Poesta in Hongarije

Langs een deel van de route zijn geasfalteerde fietspaden aangelegd en dit soort borden wijzen je de weg. Fietsen huren kan onder andere in Hajdúszoboszló.

Poesta in Hongarije

De paarden van de poesta

Misschien denk je nu: en hoe zit het met de beroemde paarden (en ruiters) van de poesta? Daarover lees je meer in mijn volgende blogpost over mijn reis naar Hongarije. Een voorproefje kun je alvast bekijken in deze video.

Ik werd uitgenodigd om Hongarije te bezoeken voor mijn blog.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. Na mijn studie Slavische talen (ik koos naast Russisch ook Tsjechisch en Bulgaars) werd ik vertaler en tekstschrijver. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Hongarije deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Hongarije met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Polen, Kroatië, Slovenië, Tsjechië, Servië en Letland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.