keszthely paleis

Hier vind je de mooiste paleizen en kastelen in Hongarije

Wist je dat Hongarije meer dan 2000 kastelen, paleizen, kerken en forten telt? De meeste daarvan verkeren in goede staat. Dat is onder andere te danken aan een lopend ontwikkelingsproject, waarmee de Hongaarse regering het nationale erfgoed beschermt en behoudt. In het kader van dit programma zijn sinds 2020 al 17 kastelen en 12 forten in authentieke staat gerestaureerd, waaronder de 6 prachtexemplaren die hieronder staan. Ideetje voor je vakantie in Hongarije?

Budavári-paleis in Boedapest

Het Burchtpaleis staat in Boedapest en is een bekende toeristische trekpleister. Dit paleis staat zelfs op de UNESCO-werelderfgoedlijst! Lang geleden was het de residentie van de koning van Hongarije, nu doet het dienst als een van de belangrijkste culturele centra van de Hongaarse hoofdstad. Je kunt er de Hongaarse Nationale Galerie, het Historische Museum van Boedapest en de Nationale Bibliotheek bezoeken. Of neem een kijkje in de Szent István Terem (de Sint Stevenshal), waarvan de renovatie deel uitmaakt van het Hauszmann-programma. Dit is een programma waarmee de burchtwijk, die tijdens de Tweede Wereldoorlog helemaal werd vernield, in ere wordt hersteld.

Powered by GetYourGuide

Kasteel Grassalkovich in Gödöllö

Dit koninklijke kasteel in Gödöllő, op 30 kilometer van Boedapest, is een van de mooiste barokke kastelen van Hongarije. Het romantische park, de witte en gouden suites en het kasteeltheater zijn adembenemend mooi. Sissy en Frans Josef kregen dit paleis ooit als kroningsgeschenk van de Hongaarse staat, waarna het de favoriete rustplaats van de keizerin en haar familie werd.

Kasteel Esterházy in Fertód

Op zo’n 70 km van Boedapest, aan de oever van het Öregmeer in Tata, vind je dit laatbarokke kasteel. Het authentieke interieur van het landhuis laat je kennismaken met architectonische stijlen van lang geleden en geeft een kijkje in de tijd waarin de familie Esterházy hier woonde. In het huis vonden veel belangrijke diplomatieke gebeurtenissen plaats. Zo werd het vredesverdrag van Schönbrunn hier ondertekend door Bonaparte Napoleon. De tentoonstelling ‘het Eiland van de Vrede’ draait om het dagelijkse leven en het internationale belang van de familie Esterházy.

Pipo-paleis in Ozora

In Ozora Pipo Palace vind je levensgrote beelden van cavaleristen, een binnenplaats begroeid met wilde druiven en een indrukwekkende wapencollectie:. Pipo van Ozara, oftewel Filippo Scolari, was een succesvolle handelsbediende uit een Florentijnse middenstandsfamilie. De jongeman bleek een getalenteerd militair leider en werd belast met de verdediging van de bedreigde zuidgrens. In 1416 mocht hij in Ozora een fort of paleis bouwen. Tegenwoordig kun je het kasteel niet alleen bezoeken, maar ook overnachten in één van de vijf gastenkamers.

Festetics-paleis in Dég

Het Festetics-paleis in Dég is één van de vroegste neoklassieke kastelen met eromheen een prachtige Engelse tuin met eeuwenoude bomen en zeldzame planten waar je heerlijk kunt wandelen. Meer dan een eeuw lang herbergde dit landhuis de geheime archieven van de Hongaarse vrijmetselarij. De tentoonstelling op de begane grond toont de veelzijdige interesses van de familie Festetics: van hun levensstijl en vakanties tot hun dagelijkse leven en historische rol. In de bovenste zalen word je aan de hand van authentieke bronnen en voorwerpen meegenomen naar het begin van de Hongaarse vrijmetselarij.

Károlyi-paleis in Füzérradvány

Aan de noordoostelijke grens van Hongarije, bij de beroemde wijnstreek Tokaj, ligt het Károlyi-paleis. Opvallend onderdeel hiervan is de bijzondere achthoekige toren. Hier kom je terecht in prachtige Italiaanse renaissance-interieurs. Wandel over de romantische paden door de historische tuin, langs tulpenbomen en visvijvers, of verken de Füzérradvánu-bossen rondom het domein.

Meer over paleizen en kastelen in Hongarije

Hier vind je deze kastelen op de kaart van Hongarije:

Op zoek naar meer informatie over paleizen en kastelen in Hongarije? Kijk dan op de website van het Hongaarse verkeersbureau of het NÖF.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. Na mijn studie Slavische talen (ik koos naast Russisch ook Tsjechisch en Bulgaars) werd ik vertaler en tekstschrijver. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Hongarije deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Hongarije met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Polen, Kroatië, Slovenië, Tsjechië, Servië en Letland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.