balatonmeer tihany uitzicht

Zet je tanden in deze pittige wandelingen in Hongarije

Wie houdt van pittige wandelingen, is in Hongarije op de juiste plek. Ook echte hikefanaten komen volop aan hun trekken. Zo kun je er de oudste langeafstandwandeling van Europa ontdekken, zijn er verschillende grotten die je kunt doorwaden en worden er prestatiewandelingen georganiseerd voor de echt geoefende wandelaar. Kortom: pak je rugzak maar vast in voor een portie puur wandelplezier.

Grottentochten voor gevorderde wandelaars

In Hongarije kun je zo’n 40 grotten bezoeken. Meerdere hiervan zijn de afgelopen jaren opgeknapt, waardoor ze uitstekend toegankelijk zijn. Een paar voorbeelden:

  • De Aggtelek-druipsteengrot is een van de beroemdste natuurlijke formaties van Hongarije. Deze grot staat dan ook sinds 1995 op de UNESCO-Werelderfgoedlijst.
  • De Molnár János-grot, aan de voet van de wijk Rózsadomb in Boedapest, is wel heel bijzonder. Alleen ervaren duikers kunnen deze onderwatergrot bereiken. Het water is het hele jaar door aangenaam warm, kristalhelder en vrij van sterke stromingen. Op sommige punten zijn fossielen zichtbaar en zie je steen- of kristalformaties op de kalkstenen wanden.
  • De Csodabogyós-grot ligt op 393 meter onder zeeniveau in een beschermd gebied van nationaal park Balaton-hoogland. Het gedeelte van de grot dat tot nu toe is verkend, is 6 kilometer lang en 136 meter diep.
  • Bij de waterval in de stad Lillafüred kun je de Anna-grot bewonderen. Dit is een van de weinige tufsteengrotten die is opengesteld voor bezoek. Op dit moment bestaan er wereldwijd slechts 6 grotten zoals deze Anna-grot, die speciaal is gemaakt voor toeristische doeleinden. In 1951 werd hij uitgeroepen tot een beschermd monument. De totale lengte van de grot is 568 meter, waarvan 380 meter open is voor het publiek. Met het water onder de grotbronnen wordt Miskolc, de op drie na grootste stad van Hongarije, van water voorzien.

Het Hongaarse Nationale Blauwe Pad

Het Hongaarse Nationale Blauwe Pad is de bekendste wandelroute van Hongarije. De route loopt van west naar oost, doorkruist de noordelijke delen van Hongarije en heeft een totale lengte van meer dan 1.100 kilometer. Met deze indrukwekkende afstand is dit pad de langste bewegwijzerde route die je hier kunt lopen. Hij verbindt natuurlijke en historische schatten met elkaar. Je wandelt door berglandschappen, verkent het bruisende Boedapest en passeert zowel natuurlijke als historische bezienswaardigheden, zoals de vulkanen van het Tapolca-bekken, het oude dorp Hollókő en het Balatonmeer.

De eerste en een van de mooiste etappes van het Hongaarse Nationale Blauwe pad is het 72,5 km lange gedeelte dat van de Oostenrijkse berg írott-Kő (Geschriebenstein) naar de Hongaarse stad Sárvár loopt. Onderweg wandel je door valleien van het Kőszeg-gebergte, waar je geniet van prachtige uitzichten. Je doet de historische stad Kőszeg aan, daalt af naar de Hongaarse laagvlakte Kisalföld en wandelt richting de oevers van de Rába, een zijrivier van de Donau die door het provinciestadje Sárvár loopt.

Ook het traject tussen de steden Tapolca en Badacsonytördemic is onvergetelijk mooi om te lopen.

Prestatiewandelingen

Op 21 oktober 2023 kun je deelnemen aan de Kékes Klarissza-wandeling. Hierbij wandel je de Kékes op, de hoogste berg van Hongarije (in het Mátragebergte). Op de toppen van deze Noord-Hongaarse bergketen vind je beukenbossen met een uniek microklimaat. Deze hike is een tocht van 50 kilometer met een hoogteverschil van meer dan 2700 meter – alleen voor doorgewinterde wandelaars dus.

Op 7 oktober 2023 wordt in het Bakony-woud, het grootste heuvelgebied van Hongarije, de jaarlijkse Bakonyi Barangolás-wandeling georganiseerd. Hierbij kun je kiezen uit verschillende afstanden: 10, 20, 30, 40 of 70 km. Steenmannetjes wijzen je de weg naar de mooiste bezienswaardigheden van dit Transdanubisch-middelgebergte. Verscholen tussen de heuvels ligt het plaatsje Zirc, ook wel ‘de hoofstad van de Bakony’ genoemd. Hier kun je een bezoek brengen aan het Bakony-museum, waar je alles te weten komt over de dieren, planten en mineralen uit deze regio.

Hier vind je meer ideeën voor outdoor-activiteiten in Hongarije.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. Na mijn studie Slavische talen (ik koos naast Russisch ook Tsjechisch en Bulgaars) werd ik vertaler en tekstschrijver. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Hongarije deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Hongarije met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Polen, Kroatië, Slovenië, Tsjechië, Servië en Letland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.