boedapest boeda uitzicht

Stedentrip Boedapest: 2 wandelingen langs bezienswaardigheden en badhuizen

Twee dagen hadden we de tijd voor onze stedentrip Boedapest. En wat was het warm in de hoofdstad van Hongarije! We besloten het bekijken van de bezienswaardigheden in de stad te splitsen in twee wandelingen: één door het stadsdeel Pest aan de ene kant van de Donau, en één door het stadsdeel Boeda aan de andere kant van de Donau. Beide wandelingen eindigden bij een badhuis in het betreffende stadsdeel, waar we lekker konden bijkomen van het lopen door de stad. Het bleek een perfecte formule die ik je zeker kan aanraden!

Dag 1: stadswandeling Pest

Het grote voordeel van onze camping bij Boedapest was dat er direct voor de camping een bus stopte die naar treinstation Boedapest-West (Nyogati Palyaudvar) reed. Op de eerste dag van onze stedentrip Boedapest kochten we op dat station meteen een 24-uurskaart voor 5 personen (à 3300 forint ofwel ongeveer tien euro). Die kwam goed van pas tijdens onze citytrip, al hebben we ook veel gelopen.

Om te beginnen liepen we van het treinstation naar de oever van de Donau. Onderweg kwamen we dit leuke boekenstalletje tegen.

stedentrip boedapest

Eenmaal op de Donaukade konden we alvast mooi uitkijken op het gedeelte van Boedapest aan de overkant van de Donau (Boeda) met het Vissersbastion, de Burcht van Boeda en de Citadel.

Vanaf die andere kant zouden we de volgende dag ook beter het Parlementsgebouw kunnen bekijken, waar we nu pal langs liepen. Het is zo groot, dat je het beter kunt bekijken als je een beetje afstand neemt.

Wat je wel echt van dichtbij moet bekijken, is het indrukwekkende monument Schoenen op de Donaukade. Je krijgt toch kippenvel en tranen in je ogen als je bedenkt dat hier Joodse mensen hebben gestaan, die door nazi-sympathisanten gedwongen werden hun schoenen uit te doen en op de rand te gaan staan voordat ze werden gefusilleerd en door de stroming van de Donau werden meegevoerd…

monument in boedapest

Het was gewoon toepasselijk dat we deze ochtend bij hoge uitzondering wat bewolking hadden – als je hier staat en bedenkt dat mensen zulke daden kunnen begaan, ziet de wereld er wel heel grauw uit.

Powered by GetYourGuide

Lunchen in Boedapest

Vlak bij het monument namen we voor een paar haltes tram 2 naar de Grote Markthal van Boedapest.

markthal in boedapest

Daar bleef het echter bij rondkijken, want voor onze lunch liepen we langs de Grote Synagoge (waar lange rijen stonden) naar Street Food Karavan Budapest, waar we allemaal iets lekkers uitzochten.

streetfood in boedapest

Met volle magen liepen we richting een gezellig stukje in Pest, rondom de Sint-Stefanusbasiliek.

kerk in boedapest

Inmiddels was de zon alweer doorgebroken en hadden we het zo warm, dat we eigenlijk wel klaar waren om naar het zwembad te gaan. Maar ik wilde nog even langs het Sovjetmonument op het Vrijheidsplein.

communisme in boedapest

Daarna pakten we bij halte Bajscy Zsilinszky Ut de metro naar het Heldenplein (Hősök tere). Dit is de gele lijn van de metro (M1) en die heeft schattige kleine stationnetjes en metro’s (die snel achter elkaar komen).

metro in boedapest

Het Heldenplein is zeker de moeite waard…

heldenplein in boedapest

…maar wij konden intussen nog maar aan één ding denken: we gingen voor het eerst naar een badhuis in Boedapest!

Niet zoveel lopen? Je kunt in Boedapest ook een fietstour maken met een Nederlandse gids, of fietsen huren om op eigen houtje te gaan fietsen.

Of gebruik een oranje deelfiets van Donkey Republic. Die zijn enorm handig en je kunt er makkelijk van gebruikmaken door de app te downloaden – hoe het precies werkt, lees je hier. Met de kortingscode stralendschrijven15 krijg je 15% korting op de huurprijs van de fietsen.

Szechenyi-badhuis

We liepen het park achter het Heldenplein in en al gauw zagen we het Szechenyi-badhuis staan. Het ziet eruit als een paleis of museum – we konden ons bijna niet voorstellen dat we hier naar binnen gingen om te zwemmen.

badhuis in boedapest

Binnen in de hal bij de kassa’s was het al minstens net zo mooi.

badhuis in boedapest

We hadden geen online tickets gekocht en er stonden ook geen rijen. We waren meteen aan de beurt en nadat we bij de kassa onze polsbandjes hadden gekregen, bracht iemand ons naar onze kleedruimte.

Toen we allemaal onze zwemkleding aan hadden, liepen we het badhuis in. Wauw, wat was dit een bijzondere plek om te zwemmen. Het water was heerlijk warm. Ook waren er verschillende sauna’s en stoombaden.

badhuis in boedapest

De kinderen vonden het ook erg leuk in het badhuis. Hun favoriete gedeelte was toch wel het buitenbad met zo’n stroomversnelling erin. Het was daar wel vrij druk, maar we hebben met zijn allen aardig wat rondjes gedraaid en lekker samen gelachen.

badhuis in boedapest

We hadden het gewoon enorm naar ons zin in dit badhuis in Boedapest. Wat ons betreft is een badhuis de perfecte afsluiting van een dagje stedentrippen.

Dag 2: stadswandeling Boeda

Op de tweede dag van onze stedentrip Boedapest gingen we Boeda bekijken: het gedeelte aan de andere kant van de Donau. We namen de metro naar Széll Kálmán Tér en zochten via de trappen bij de oude stadswallen onze weg naar de Weense Poort. Via de straatjes achter de poort kwamen we al snel bij het Vissersbastion.

vissersbastion in boedapest

Hier heb je een schitterend uitzicht op het stadsdeel Pest aan de overkant.

burcht in boedapest

Vlak bij het Vissersbastion staat ook deze kerk met een schitterend gekleurd dak.

boedapest

Na het Vissersbastion liepen we richting de Burcht van Boeda.

stedentrip boedapest

Als je niet aan de kant van de Weense poort omhoog wilt, maar aan deze kant, kun je ook de kabelbaan van Boedapest nemen. Deze heet de Sikló-kabelbaan en bevindt zich bij het uiteinde van de bekende Kettingbrug.

kabelbaan in boedapest

We bleven in dezelfde richting lopen en het uitzicht bleef mooi.

brug boedapest

Uiteindelijk daalden we via de burchttuinen weer af naar de Donau. Hier bleek nog een makkelijke manier te zijn om op de burchtheuvel te komen: een roltrap!

citytrip boedapest

Nu ik het hier zo neerzet, lijkt het net alsof we nog maar heel kort op weg zijn. Maar intussen hadden we alweer een paar grote flessen drinken gekocht en hadden we door de warmte heel veel zin om te gaan zwemmen. Op de kade van de Donau besloten we het ons dan ook gemakkelijk te maken en tram 19 naar het Gellért-badhuis te nemen.

Gellért-badhuis

Het Gellért-badhuis staat vlak bij de Citadel en de Rotskerk. Ook dit thermaalbad ziet er weer schitterend uit. Let er wel even op dat je niet de ingang van het hotel moet hebben, maar daar staat duidelijk aangegeven waar je dan wel moet zijn.

badhuizen in boedapest

Net als de vorige keer kochten we zonder vooraf te boeken en zonder in de rij te hoeven staan een kaartje bij de kassa. We kleedden ons om en waren helemaal klaar om deze thermaalbaden te gaan ontdekken. Maar Gellért is wel een beetje een doolhof zeg!

Het buitenbad is het overzichtelijkst. Hier vind je een golfslagbad dat 1x per uur 10 minuten aan gaat, en een ‘adventure pool’ waarin we tot onze verbazing alleen mensen troffen die op een bankje in nogal koud water zaten. Er is ook nog een sauna buiten, maar daar zijn we niet in geweest.

kuuroord in boedapest

Als je eenmaal een beetje je weg hebt gevonden, is het Gellért-badhuis echt wel heel mooi. Je kunt hier zelfs een kaartje kopen om alleen foto’s te mogen maken.

baden in boedapest

Waar het precies aan lag, is moeilijk te zeggen, maar wij vonden de Szechenyi-baden veel fijner. Gellért was heel mooi om gezien te hebben, maar zwemmen deden we hier niet zo lang.

zwemmen in boedapest

Wel was het fijn om nog even te douchen na een dag rondlopen in Boedapest, zodat we weer fris in de tram en de bus naar onze (niet zo frisse) camping in Boedapest zaten.

Ook al viel het Gellért-thermaalbad ons een beetje tegen qua zwemplezier, het plan om met deze warmte beide stadswandelingen af te sluiten met een bezoek aan een badhuis was zeer geslaagd.

Deze video geeft een indruk van onze zomervakantie in Hongarije.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. Na mijn studie Slavische talen (ik koos naast Russisch ook Tsjechisch en Bulgaars) werd ik vertaler en tekstschrijver. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Hongarije deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Hongarije met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Polen, Kroatië, Slovenië, Tsjechië, Servië en Letland.

2 reacties

  1. Hallo, ik heb een vraag over de wandel routes die u heeft gemaakt in Boedapest.
    Waar vindt ik eventuele app of link naar deze routes.
    Dank u wel, Mvg Samantha

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.