vulkaanmeer zwemmen heviz

Zwemmen in het thermaalbad van Héviz bij het Balatonmeer in Hongarije

Zwemmen in een 38 meter diepe vulkaankrater – dat vonden we best een beetje spannend. Aan de andere kant wilden we dit niet missen. En zo stonden we – alle 5 met een drijfbuis die we op onze camping bij het Balatonmeer konden lenen – aan de kassa van het grootste thermale zwemmeer ter wereld in Héviz

Aan de kassa

Bij de ingang betaalden we voor 2 volwassenen, 2 kinderen en 1 student 12000 ft (36,5 euro). Dit is alleen voor het vulkaanmeer: voor het bijbehorende wellnesscentrum met sauna’s en allerlei behandelingen moet je apart betalen. Ik had gelezen dat we 3 uur zouden mogen blijven, maar we kregen te horen dat we met dit gezinskaartje zelfs 5 uur binnen mochten zijn. Dat was maar goed ook, want toen we eenmaal binnen waren, wilden we wel de hele dag blijven. 

Eerste indruk

We waren nog op tijd: er waren genoeg ligbedjes vrij op de grasvelden rondom het meer. Er hing een bijzonder sfeertje: een zwemparadijs, maar dan zonder geren en geschreeuw (hoewel er wel meer kinderen waren dan alleen die van ons).

Af en toe klonk er een (grotendeels onverstaanbare) damesstem over het meer. Na een tijdje kwamen we erachter dat ze in ieder geval regelmatig de tijd omroept. Dat is best handig, aangezien je moet bijbetalen als je de tijd waarvoor je hebt betaald overschrijdt. Je kunt trouwens ook je polsbandje voor een van de terminals aan de muur houden om te zien hoe lang je nog mag blijven. Via zo’n terminal gebruik je ook je kluisje. Goed geregeld!

kuuroord heviz

We gingen eerst maar eens een rondje lopen. Op en aan het meer zijn meerdere paviljoens gebouwd waarvan sommige al in de 18e eeuw zijn neergezet. Het geheel van het meer met die gebouwen ziet er erg mooi uit.

thermaalbad heviz

Het bleek dat we niet alleen konden zwemmen in het meer: er zijn bijvoorbeeld ook nog een zoutgrot, een modderbad en een blotevoetenpad. Langs het water staan douches en er is een stuk grasveld met allemaal fitnessapparatuur. Als je iets te eten wilt kopen of je zonnebrandcrème bent vergeten (zoals wij), is dat ook geen probleem.

Meer over het meer

Liggend op mijn ligbed zocht ik nog eens wat meer informatie over het meer op. Het blijkt lang niet op alle plaatsen 38 meter diep te zijn. Maar het water in het meer is wel afkomstig uit meerdere warme en koude bronnen in een grot helemaal onder in het meer, en die bevindt zich op een diepte van 38,5 meter. (Dit plaatje maakt het duidelijk.) Er komt zoveel water uit die bronnen, dat het meer elke 72 uur volledig wordt ververst.

Het water in het meer is in de zomer tot 36 graden warm en koelt in de winter af tot 24 graden. Het bevat onder andere zwavel en magnesium. Er zwemmen eenden, futen en karpers en er groeien waterlelies. Daarnaast leven er nog veel meer kleinere levensvormen (zoals bacteriën), waarvan sommige uniek zijn voor deze plek.

De Romeinen wisten de weldadige bronnen in ooit vulkanische gebied al te vinden en later kwamen de Turken hier baden. De naam Héviz is afgeleid van het Turkse woord voor bad, havuz.

Bij een van de de ingangen van het meer staan twee cherubijnen, die kwaadaardige invloeden buiten houden en de weldadige werking van het meer bewaken.

vulkaanmeer heviz

Buiten het thermaalbad

Al met al vlogen de 5 uur met wat rondkijken, zwemmen, luieren en een hapje eten in een oogwenk voorbij. Het modderbad (met visjes erin) was een hele ervaring voor ons. Maar het was vooral een heerlijk relaxt dagje zwemmen in een unieke omgeving.

Toen onze tijd erop zat, liepen we niet meteen terug naar de auto, maar nog even door een park naar het centrum van Héviz. Hier kun je op twee plekken ook nog heilzaam water drinken. Een van de kraantjes bevindt zich in het gebouw dat je hieronder op de achtergrond ziet.

heviz hongarije

Daarna liepen we terug naar de parkeerplaats tegenover de ingang van het thermaalbad, waar we 6×100 forint (in totaal zo’n 1,80 euro) afrekenden voor 6 uur parkeren. Helemaal loom en ontspannen kwamen we weer terug op onze camping – klaar voor de rit richting onze volgende camping in Boedapest de volgende dag.

Deze video geeft een indruk van onze zomervakantie in Hongarije.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. Na mijn studie Slavische talen (ik koos naast Russisch ook Tsjechisch en Bulgaars) werd ik vertaler en tekstschrijver. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Hongarije deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Hongarije met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Polen, Kroatië, Slovenië, Tsjechië, Servië en Letland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.