vakantiewoningen in hongarije

Wellness en zwemparadijzen in Oost-Hongarije

In de zomer kan het behoorlijk heet en droog zijn in het oosten van Hongarije: 40 graden wel! Gelukkig heeft dit deel van Hongarije tegelijkertijd natuurlijke bronnen die ervoor hebben gezorgd dat hier een uitgebreide badcultuur is ontstaan Zo kun je in Oost-Hongarije op meerdere plekken genieten van wellness of – extra leuk als je met kinderen reist – verfrissende zwemparadijzen. In Hajdúszoboszló en Debrecen bijvoorbeeld.

Hajdúszoboszló

Laat je niet afschrikken door de ingewikkeld uitziende naam. Hajdúszoboszló (zeg maar haj-doe-so-bo-slo) is gewoon een plaats in het oosten van Hongarije, op 240 km van Boedapest. Nou ja, gewoon… Hajdúszoboszló heeft een enorm complex dat tegelijk een kuuroord en aquapark voor gezinnen is. Met alle hotels, restaurants en winkeltjes vol badkleding en zonnehoeden is Hajdúszoboszló net een strandresort. Alleen is het water van Hajdúszoboszló geen zeewater, maar weldadig thermaalwater.

Hungarospa was het eerste aquapark van Hongarije en inmiddels beslaat het enorme complex 30 hectare. Het is een van de grootste badcomplexen van Europa. Dat begon allemaal als een toevalstreffer. Eigenlijk werd hier rond 1925 naar olie en gas gezocht, maar in plaats daarvan werd op meer dan 1000 meter diepte water gevonden met een minerale samenstelling die weldadig bleek te zijn voor spieren en gewrichten. Zo groeide Hajdúszoboszló uit van een onbeduidend dorpje tot een welvarend kuuroord en uit het standbeeld van de ontdekker Pávaj Vajna Ferenc blijkt dat de bewoners daar nog steeds dankbaar voor zijn.

Wellness en zwemmen in Hajduszoboszlo, Hongarije

Medisch kuuroord

Het weldadige water ziet er met zijn bruine kleur misschien een beetje viezig uit, maar dat komt door de samenstelling. Het roestkleurig water zit vol met zout, jodium en broom. Vies is het zeker niet: elke avond om 7 uur laat men alle baden leeglopen in het meertje van het spa-complex. Om 11 uur komt er nieuw bronwater van 72 graden in en tegen de ochtend is dat goed op temperatuur.

Wellness en zwemmen in Hajduszoboszlo, Hongarije

Wil je gebruikmaken van het medische kuuroord van Hajdúszoboszló, dat binnen wel een beetje op een ziekenhuis lijkt, dan moet je eerst langs bij een arts. Die schrijft je dan een kuur voor met bijvoorbeeld de volgende behandelingen:

‘Gewone’ massage of hydromassage (onder water):

Wellness en zwemmen in Hajduszoboszlo, Hongarije


Koolstofdioxidebehandeling, waarbij zich in het gedeelte achter het halve deurtje koolzuurgas bevindt. Er zijn grotten in Hongarije waar van nature koolstofdioxide voorkomt – voorzichtigheid is wel geboden natuurlijk en in deze behandelruimte waken brandende kaarsjes en medisch personeel voor het gevaar van koolstofdioxidevergiftiging:

Wellness en zwemmen in Hajduszoboszlo, Hongarije

Aan je nek in een diep bad hangen waarin je voeten niet bij de grond kunnen en er gewichten aan hangen, zodat er weer wat meer ruimte tussen je ruggenwervels komt:

Wellness en zwemmen in Hajduszoboszlo, Hongarije


Modderpakkingen met modder uit het meertje waarin de baden elke avond leeglopen:

Wellness en zwemmen in Hajduszoboszlo, Hongarije

En zo zijn er nog veel meer behandelingen, waaronder elektrotherapie en een cryosauna van -200 graden. Die laatste behandeling wordt wel gebruikt voor een snel herstel bij topsporters en is kouder dan een ijsbad.

Zwemparadijs voor het hele gezin

Maar ook zonder doktersbezoek en medische aanleiding kun je in Hajdúszoboszló naar hartenlust badderen. Er is namelijk ook een enorm recreatief zwemparadijs met binnen- en buitenbaden, baden met thermaalwater (niet voor kinderen onder de 14) en baden met gewoon chloorwater. De baden hebben verschillende watertemperaturen tussen de 25 en 38 °C. Voor gezinnen is het handig dat de baden bij elkaar liggen: als je kinderen hebt die geen permanent toezicht meer nodig hebben, kun je als ouder rustig in het thermaalwater, terwijl je kinderen in het zwembad met glijbanen daarnaast zwemmen. Over toezicht gesproken: onder aan elke glijbaan zit een badmeester. Wel zo’n veilig gevoel!

Wellness en zwemmen in Hajduszoboszlo, Hongarije
Chloorbad met daarachter een thermaalbad

Voor de binnenbaden, buitenbaden en de enorme, spannende glijbanen kun je verschillende kaartjes kopen, afhankelijk van welke delen je wilt gebruiken. Je krijgt dan een armbandje met een streepjescode waarmee je je kluisje kunt openen en door de poortjes tussen de verschillende delen kunt.

Binnen, in het Aquapalace, vind je mooi vormgegeven chloorbaden…

Hungarospa, Hajduszoboszlo, Hongarije

een thermaalgedeelte

Hungarospa, Hajduszoboszlo, Hongarije

glijbanen

Hungarospa, Hajduszoboszlo, Hongarije

een koud Kneipp-bad met kiezels erin…

Hungarospa, Hajduszoboszlo, Hongarije

en boven een apart gedeelte met kinderbadjes en een binnenspeeltuin (op het droge dus) voor de allerkleinsten.

Het buitenbad (Aquapark) bestaat uit heel veel baden, golfslagbaden, kikkerbadjes en een speeltuintje voor kleinere kinderen. Hier vind je ook een kunstmatig strand compleet met wit zand, palmbomen, golven en een piratenschip. Het Aquapark heeft ruim 1000 meter aan glijbanen. De meest spectaculaire glijbanen – zeg maar waterachtbanen – bevinden zich in de ‘extreme zone’.

Wellness en zwemmen in Hajduszoboszlo, Hongarije
Dit zijn nog maar de minder spectaculaire glijbanen…

Om dit alles heen is gezorgd voor horeca, ligbedden etc. Je hoeft ook niet de hele dag te zwemmen, want er zijn ook waterfietsen op het eerder genoemde meertje, voetbal- en volleybalvelden, tennisbanen en een midgetgolfbaan. Ook in het water kunnen allerlei sporten en spelletjes worden gedaan.

Hungarospa, Hajduszoboszlo, Hongarije

Al met al kun je je dus uren of zelfs dagen vermaken in Hungarospa, of je nu vooral wilt relaxen en baden in het weldadige thermaalwater, of juist lekker actief wilt zijn met alle glijbanen en andere activiteiten.

Debrecen

Maar Hajdúszoboszló is niet het enige zwemparadijs in Oost-Hongarije. Op 30 km van Hajdúszoboszló ligt namelijk Debrecen, qua grootte de tweede stad van Hongarije. En hoewel het zwemparadijs van Hajdúszoboszló groter is, heeft Debrecen ook een flink zwemparadijs: het Aquaticum.

Powered by GetYourGuide
Aquaticum in Debrecen, Hongarije

Ook daar kun je zowel baden in thermaalwater als gewoon zwemmen, glijden en zonnen. Het is al net zo modern aangelegd als Hungarospa en ook hier geeft een armbandje je toegang tot de verschillende delen.

Aquaticum in Debrecen, Hongarije

Wellness in je eigen hotel

Extra fijn is dat de hotels in Hajdúszoboszló ook nog eens hun eigen wellness hebben. Heb je geen zin in de zomerse drukte van Hungarospa, dan duik je gewoon in je hotel de sauna, het stoombad of het zwembad in. Zo had mijn hotel in Hajdúszoboszló dit fijne zwembad met sauna, whirlpool, en stoombad. Heerlijk om een dag Hongarije verkennen mee te beginnen. Ook een massage boeken of kuurarts consulteren kan in je hotel.

Hotel Rudolf in Hajduszoboszlo, Hongarije

Er is meer…

Maar kuren en zwemmen is niet het enige dat je kunt doen in Hongarije. Zo kun je in Oost-Hongarije ook de poesta bezoeken, goulash eten en de beroemde paarden en ruiters bewonderen. 

Voor een voorproefje (en beelden van bovenstaande baden) kun je nu alvast deze video bekijken.

Ik werd uitgenodigd om Hongarije te bezoeken voor mijn blog.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. Na mijn studie Slavische talen (ik koos naast Russisch ook Tsjechisch en Bulgaars) werd ik vertaler en tekstschrijver. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Hongarije deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Hongarije met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Polen, Kroatië, Slovenië, Tsjechië, Servië en Letland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.